המלצות משפטיות

 

מאמר צר זה דן בחשיבות של הכרה, ומימוש, של האפשרויות המשפטיות העומדות בפנינו, בבואנו לתכנן את העתיד הצפוי לכולנו, עם הגיענו לגיל זקנה, או חלילה במקרה של מחלה קשה.

 

מאת עו"ד אפרת פריימן, מנכ"ל מרכז נעימות לפתרון סכסוכים בין-דוריים

 

 

צוואות וירושות:

הכלל הוא, כי בהעדר צוואה כשרה, כזאת שנערכה בהתאם לכללי הדין, הרכוש שאנו משאירים אחרינו, יחולק בין האנשים הנחשבים ליורשינו "על פי דין".

רצוי שכל אחד, עוד בחייו וכאשר הוא/היא במלוא חושיהם,  יבררו מי הם "יורשיו על פי דין", ומה חלקם, ויראה אם החלוקה הזאת מוסכמת עליו/עליה.

אם לא – או במקרה ואחד מהיורשים זקוק להוראות מיוחדות,  אזי מומלץ לפנות לעו"ד (רגיל או נוטריון) ולקיים פגישת ייעוץ בנוגע לאפשרויות הקיימות והמומלצות, לעריכת צוואה.

 

עצה (חינם) על פי תפיסת עולמי:  צוואה לא נועדה להתחשבנויות עבר, לנקמות, או פיצול המשפחה!  להפך, עד כמה שניתן, יש לעשות שימוש בצוואה ככלי ליישר את ההדורים, לדאוג לנזקקים, ולשמר את המשפחה, ואת זיכרוננו.

 

כספים בבנק וזכויות שנצברו בקרנות פנסיוניות או בביטוחים – יחולקו בהתאם לדינים החלים עליהם. יש לבדוק לגבי כל מקור כספי לגופו.

 

 

אפוטרופסויות:

אם, חלילה, נאבד את היכולת שלנו לקבל החלטות הקשורות לבריאותנו, או לאופן ניהול הרכוש שלנו – אזי לא תהיה ברירה אלא למנות עלינו אפוטרופוסים.

אפוטרופוס לגוף – יקבל במקומנו החלטות הנוגעות לטיפול רפואי, אשפוזים, מקום מגורים וכד'.

אפוטרופוס לרכוש – ינהל את הכספים והנכסים שלנו, באופן שיאפשר לנו חיים מכובדים, ככל הניתן, עד לאריכות ימינו.

 

בית המשפט לענייני משפחה הוא הממנה אפוטרופסים, ותמיד מעדיף אחד מבני המשפחה, ובתנאי ששאר הקרובים מסכימים לזהותו/ה.

לאחרונה תוקן החוק ומאפשר לנו לבקש מי יהיה האדם האחראי על רכושנו גם במקרה של אבדן כשרות, במילוי "יפוי כח מתמשך".

 

 

האמור לעיל במסמך זה איננו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי ספציפי לכל אדם

 

 

יפויי כח – הכללים המנחים:

ניתן להימנע ממינוי אפוטרופוס על גופנו, על ידי מילוי וחתימה של טופס "יפוי כח רפואי לפי חוק זכויות החולה", או "יפוי כח משולב",  הכולל גם הוראות ספציפיות למקרה חלילה של מחלה חשוכת מרפא.  את הטפסים ניתן להוריד באינטרנט, ולחתום עליהם בפני עו"ד, עובדת סוציאלית, או רופא/ה.  יפוי כח רפואי נשאר בתוקפו גם אם הכשירות המשפטית נפגעה במהלך התקופה בה הוא תקף.

לגבי ניהול רכושנו –מומלץ מאד, לחתום על יפוי כח רכושי מתמשך, שיאפשר לאדם (או שניים) עליהם אנחנו סומכים, לנהל את רכושנו במקרה של אבדן כשירות,  בתנאים ובמגבלות שיפורטו ביפוי הכח.

לצורך הכנת יפוי כח רכושי מתמשך –אין מנוס אלא להיעזר בעו"ד. הדבר חשוב גם על מנת שנוכל להבין מה הרכב המשפחה ומי האנשים המתאימים ביותר לתפקיד.

 

 

הסכמים

הסכמים שונים שנערכים בין בני המשפחה, ובמיוחד הסכמי ממון וזוגיות (ככל שמדובר בנישואים שניים או זוגות ידועים בציבור), נועדו למנוע ויכוחים וסכסוכים אחרי פטירה או אבדן הכשירות, על מנת שכל מה שדיברנו עליו, אכן יקרה בפועל!!!

הסכמים אפשר לערוך גם בין הורים וילדים, אחים ואחיות וכד', כאשר מדובר בסכסוכים "בין-דוריים".

 

 

 

האמור לעיל במסמך זה איננו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי ספציפי לכל אדם