למה חשוב לנו לפתור קונפליקטים בין-דוריים במשפחה?

במהלך עבודתי כיועצת משפטית בארגון נעמ"ת, נחשפתי למקרים לא קלים של מריבות וסכסוכים בין ילדים להוריהם, רובם על רקע הזדקנות ההורים או פטירת אחד מהם, כמו גם לסכסוכים בין האחים והאחיות כשההורים הם הסובלים מכך, ומוצאים עצמם בתווך בין ילדיהם.

הרקע לרוב הסכסוכים הינו בנושאים כלכליים ובחלוקת נכסים של המשפחה, או כתוצאה של חשש של מי מהילדים שהחלוקה לא תהיה שוויונית או צודקת (בעיניו).

 

 

  • שינויים בזוגיות ההורה
  • כניסת "אחים למחצה" למשפחה
  • אי שוויון כלכלי בין הילדים
  • התרחקות גיאוגרפית של חלק מהילדים
  • בני ובנות זוג של הילדים
  • החלשות ההורה המזדקן

 

שמתי לב שהסכסוכים הבין-דוריים עמוקים יותר, קשים יותר ופוגעים יותר בהורים המזדקנים, וזאת בדומה לפגיעה בילדים הקטנים בסכסוכי גירושין. במהלך טיפול בעשרות סכסוכים כאלה, ראיתי שהאופציה של טיפול גישורי בסכסוך, בדרך כלל אינה עולה על הפרק, ויש נטייה לשימוש רק בדרכים משפטיות אגרסיביות.

כמי שגדלה עם סבתה וחוותה אותה מזדקנת, תמיד הייתה לי הבנה ואמפטיה, כמו גם תקשורת טובה – עם קשישים, ואני מסוגלת לראות כל סכסוך גם מנקודת מבטם. בהתאם, שנים רבות גם עבדתי עם בני הגיל השלישי, בתפקידים שונים. לכן, כשאני נתקלת בסכסוכים משפחתיים בהם מעורבים קשישים, אני רואה ומבינה את נקודת המבט והקשיים שלהם.

העבודה שלי, כעורכת דין ומגשרת, ממוקדת במציאת פתרונות משפחתיים שלא יפגעו בקשיש, ואני רואה בכך משימת חיים וחובה חברתית. לדעתי, עיסוק זה מהווה גם דוגמה חשובה אותה עלינו להנחיל לילדינו, שיום יבוא והם יטפלו בנו. ילדיכם לומדים כעת מכם, כיצד יש לטפל בהורה המזדקן ולהתייחס אליו, ומדוע חשוב לשמר את המרקם המשפחתי העדין, והשביר כל כך.

הרקע לסכסוכים בין-דוריים במשפחה

סכסוכים ועימותים בתוך המשפחה מוכרים לצערנו בבתים רבים. המצב מחריף ומחמיר כאשר אב או אם המשפחה (או שניהם) מזדקנים, וחלק מהילדים מחליטים "לסגור חשבון" איתם, או עם אחיהם, כאשר כוחם של ההורים הולך ויורד.

במקרים אחרים, לאחר מציאת זוגיות חדשה של האב או האם, כתוצאה מהתאלמנות או לאחר גירושין, מביאה זוגיות מאוחרת זו מורכבויות ועימותים בין המשפחה הגרעינית של ההורה, לבין ילדי משפחתו החדשה.

 

מקרים אחרים כוללים מריבות בין הילדים וקרובי משפחה אחרים סביב נושא הירושה, לפני ולאחר לכתו של הקשיש מן העולם הזה.

אם קונפליקטים אלה לא נפתרים בדרך של תקשורת טובה (מה שקורה לעיתים כאשר חלוקת הצוואה אינה שוויונית, או כאשר מי מהילדים מתרחקים מאחיהם והוריהם, או כאשר נכנסים למשפחה גורמים חדשים ולא מוכרים, כמו זוגיות חדשה להורה, וילדיו/ה של בן/בת הזוג), אזי הם הולכים ומחמירים, מביאים לנתק במשפחה, לסגירת חשבונות ולעיתים גם לעימות משפטי.

 

התוצאה של עימות כזה מזיקה לכולם, מפצלת את המשפחה ומותירה את הקשיש להזדקן כאשר הוא בודד וגלמוד, רחוק מחלק מילדיו או מכולם, וזהו מצב עצוב וקשה לכל הדעות.  גם לאחר פטירת ההורה, יחסי האחים פגומים, או לא קיימים כלל, והנתק ממשיך גם לדורות הבאים.

שירותינו

מרכז נעימות​